Coronavirus stelt kwetsbare Hagenaars op de proef

De coronacrisis bemoeilijkt de hulp aan kwetsbare inwoners van Den Haag. De voedselbanken zijn dicht, daklozen lopen gezondheidsrisico’s en buurtcentra kunnen geen mensen meer ontvangen.CORONACRISIS IN DEN HAAGDAKLOZEN17-03-2020 12:05 Door Jeroen van Raalte

Sinds maandag delen de voedselbanken geen pakketten meer uit. Afschuwelijk, zegt Henk Baars, vicevoorzitter van Voedselbank Haaglanden, maar ze kunnen niet anders. “Onze aanvoer is gestokt. Het meeste voedsel krijgen wij via tussenhandelaren, maar die bedienen allereerst de supermarkten.” Mede vanwege hamstergedrag krijgt de voedselbank zijn pakketten niet gevuld.

Voor de uitgifte van voedselpakketten is geen alternatiefHenk Baars, Voedselbank Haaglanden

Maar de sluiting heeft vooral te maken met de gezondheidsrisico’s voor de vrijwilligers van de voedselbank, zegt Baars. “Veel van onze belangrijkste krachten zijn ouder en moeten even afzien van het werk. Sommigen wilden desondanks doorgaan – ze hebben een sterk plichtsbesef. Die mensen heb ik tegen zichzelf in bescherming moeten nemen.” Daarnaast hebben ook veel uitgiftepunten, zoals buurthuizen, de deuren moeten sluiten.

Wekelijks delen de Haagse voedselbanken zo’n 1700 pakketten uit, waar naar schatting 4000 mensen van eten. “Voor de voedseluitgifte is geen alternatief programma,” aldus Baars. “We zijn in gesprek met de gemeente voor een soort tegemoetkoming.”

Telefooncirkels

Het is niet de enige dichte deur waar hulpbehoevenden op stuiten. Ook de buurthuizen van welzijnsorganisaties zoals MOOI mogen niet langer open zijn. “We hebben alle bijeenkomsten afgeblazen en onze weggeefwinkel en repaircafé gesloten,” vertelt Bilal Sahin, coördinator van het Vadercentrum in Laak.

Zo houden we contact tussen mensen in deze donkere dagenBilal Sahin, Vadercentrum

“We zijn druk bezig om voor onze honderden bezoekers telefooncirkels op te zetten,” zegt hij. “Het gaat om groepjes van ongeveer tien personen, die elkaar zoveel mogelijk kennen.” De bedoeling is dat zij de komende tijd via de telefoon elkaar ondersteunen. “Niet alleen emotioneel, maar ook met praktische zaken zoals boodschappen. En we vragen ze ook hoe het met hun buren en familie gaat, proberen die mensen te betrekken. Zo houden we contact tussen mensen in deze donkere dagen.”

Slaapzalen

Voor daklozen zijn het onzekere tijden. Ze zijn een risicogroep, zegt Elly Burgering van hulpstichting Straat Consulaat. “Daar hoef je geen dokter voor te zijn. Bij een recent onderzoek bleek tachtig procent lichamelijke klachten te hebben. Ook de omstandigheden vergroten het risico dat ze het virus krijgen. In de nachtopvang verblijven ze op slaapzalen.” De belangrijkste voorzorgsmaatregel in de coronacrisis – ‘blijf thuis’ – is voor daklozen geen optie. “Dat is pijnlijk.”

Hulporganisaties en gemeente voeren crisisoverleg over maatregelen om de daklozenhulp aan te passen op de nieuwe realiteit. Zo heeft de Kessler Stichting het aantal bedden in de opvang aan de De La Reyweg teruggebracht van honderd naar veertig. De locaties aan de Twickelstraat en de Binckhorstlaan, die bij koud weer dienstdoen als winteropvang, zijn nu opengesteld als nachtopvang.

Dunea zal de komende tijd geen huishoudens afsluiten van water wegens wanbetalingen

“Het veiligst zijn eenpersoonskamers, maar die zijn er niet,” zegt Burgering. “Of we moeten gebruikmaken van leegstaande hotels.”

Na een oproep heeft waterbedrijf Dunea besloten om komende tijd geen huishoudens af te sluiten van water wegens achterstallige betalingen. ‘Daarnaast proberen wij de klanten die momenteel afgesloten zijn, vanwege wanbetaling, waar mogelijk her aan te sluiten,’ laat Dunea weten op Twitter. In de gemeenteraad heeft GroenLinks verzocht of woningcorporaties geen bewoners meer uitzetten vanwege huurachterstand, nu veel mensen financieel worden geraakt door de coronacrisis.

Bron: DenHaagCentraal.net 18-3-2020