Vrijheidscollege in het Vadercentrum

M:\Organisatie\Sjablonen\ProDemos Logo's\Logo's kleur\Logo_ProDemos_kleur-03.png
cid:d2c2dbf9-f3ef-44c5-87e2-6f8ce44d6355

Vrijheidscolleges door Natascha van Weezel, Ronald Giphart en Aafke Romeijn
Samen met het Vadercentrum, bibliotheek Escamp en het Bevrijdingsfestival organiseert ProDemos in Den Haag drie Vrijheidscolleges. Deze vrijheidscolleges worden gegeven tijdens de Haagse Vrijheidsweken.

In elk college delen de sprekers hun verhaal over vrijheid. Verleden en heden worden hierbij aan elkaar gekoppeld. Inspiratiebronnen voor de colleges zijn de ‘Four Freedoms’ die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. Het zijn de vier waarden waarop de naoorlogse samenleving is gebaseerd. Ook het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ‘In vrijheid kiezen’ komt terug in de colleges.
De Vrijheidscolleges worden in de aanloop naar 4 en 5 mei in het hele land gehouden door prominente sprekers. In Den Haag spreken Natascha van Weezel, Ronald Giphart en Aafke Romeijn.

Het vrijheidscollege in Vadercentrum Adam in het Laakkwartier wordt gehouden door Natascha van Weezel op 19 april. Het college wordt in twee delen gehouden tussen de gangen van een gezamenlijke maaltijd in. Aan tafel wordt er vervolgens met elkaar over de inhoud gesproken.

Natascha van Weezel is auteur en documentairemaker. Haar familiegeschiedenis beïnvloedt het werk van Van Weezel. Haar ouders zijn journalisten Anet Bleich en Max van Weezel, beiden kinderen van overlevers van de Holocaust. Van haar veertiende tot haar negentiende leed ze aan anorexia. Een bezoek aan Auschwitz had invloed op haar herstel. Van Weezel studeerde in 2012 af aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam met documentaire over kleinkinderen van Holocaustoverlevenden, waarover ze in 2015 ook een boek schreef met de titel ‘De derde generatie’. Ze schreef het boek ‘Thuis bij de vijand’, over de relatie tussen moslims en Joden in Nederland. Met haar vader schreef ze een wisselcolumn in Trouw en ze is vaste columnist bij het Parool. In 2018 reisde een maand op de fiets voor haar serie ‘Natascha’s Beloofde Land’ (VPRO) door Israël en de Westbank. Haar doel was om het conflict van alle kanten op een genuanceerde manier in beeld te brengen. Van Weezel: “Ik ben journalist geworden, omdat ik apathie het ergste vind wat er is, bij welk onderwerp dan ook.”  

Praktische informatie:
Wanneer: vrijdag 19 april 2019,  17.30 – 19.00 uur (inloop 17.00 uur)
Waar:          Vadercentrum Adam, Jonckbloetplein 24, Den Haag
Toegang: gratis, aanmelden via https://reserveren.prodemos.nl/webshop/evenement/vrijheidscollege-natascha-van-weezel


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *